kongsi!!
hrini aku nak kongsi sikit ape yg aku da ter tgok kat u tube..
td aku bka u tube ntok tgok sal bakal paderi(jo yee) yg msuk islam uh..
kalo korg nak tgok,,
nie aku bg--->>klik sini
then after aku tgok uh..
ade lak vdeo sal ni..
AURAT
ade gak btol nye..
aku ske bce komen2 ny gak..
cbe korg bce nie..

 • 1org lelaki bkn Islam b'jmpa dgn 1orang pemuda Islam & b'tanya,"knp kau punya prmpuan bertudung lbuh,pki warna hitam & tutup 1 badan bila berpakaian?".Pemuda Islam tu t'senyum smbil mengeluarkn 2 gula2 dari poketnya.1 drpdny dbuka pmbalutny & 1 lg dibiarkn balutanny.Kemudian,kedua2 gula2 itu dilmparkn ke tanah.Pemuda itu b'tanya,"Gula2 yg mana 1 tuan ambil jika tuan bnr2 ingin memakn salah 1 drpdny?".Lelaki t'sebut memilih gula2 yg masih b'balut.Dgn t'senyum,"dgn itulah kami memelihara mereka"..  
 • "andai seorang perempuan itu masih mempunyai BAPA atau SAUDARA LELAKI atau SUAMI (yg plg utama), maka aku tidak pernah merasakan kasihan terhadap perempuan itu tetapi mereka yang memikul tanggungjawab MELATIH dan MENDIDIK tentang aurat perempuan. sesungguhnya mereka itu DAYUS dalam memikul AMANAH yg diberi..."
  Namun, andai perempuan itu berusaha dan tabah dalam mencari Taufiq dan Hidayah Allah, maka dia sesungguhnya adalah daripada golongan yang berjaya di dunia dan akhirat...
  InshaAllah...
 • majoriti golongan wanita yg akan masuk ke neraka... tpi mereka juga senang juga masuk ke syurga Allah SWT.. lelaki pon same.. 4 golongan lelaki akan ditarik ke neraka oleh wanita antaranya bapanya, abangnya , adik lelakinya dan suaminya.. jadi teguhlah mereka dgn apa jua skali pun. terutama golongan wanita.. insyaAllah
 • Aurat salah satu method pertahanan maruah.. 
 • Rmai yg tak sedar tentang aurat lelaki. Pusat sampai lutut. Tapi. Duduk rumah bujang pkai slamba ja. Main bola sepak, takrow pakai apa eh? Selalunya seluar pendek. Bagi yg peka, pakai tights skali. Tapi tanpa disedar tights itu juga mendedahkan aurat sebab 'tight'. Bukan niat nak provok tapi sekadar renungan buat kita semua.
 • Tapi ada ja yg berjaya mnjaga aurat dan pergaulan dalam aktiviti seharian, syabas! Mudah2an Allah memberi petunjuk dan perlindungan kepada semua umat Islam.
 • "Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan. Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka.."(an-Nur 30-31) rnugkan ayat 30, brsebab ada printah suruh llaki jg pdgn..jgn slhkn sblh pihak memnjg.
 niey la komen2 yg aku ase ley gak la jd pgajaran wt kte..
nah aku bg sikit dalil2 dri al quran n hadis..
AL-QURAN
1) "Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Al-Ahzab:59)
2) "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah An-Nur:31)
HADIS NABI S.A.W

1) “Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, setiap kali mereka keluar, syaitan akan memperhatikannya.” (Riwayat Bazzar dan At-Tirmizi)


2) Allah merahmati wanita-wanita Muhajirin yang pertama, apabila turunnya ayat (yang bermaksud) “…dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka…”, serta-merta mereka mengoyakkan apa sahaja kain (yang ada di sekeliling mereka) lalu bertudung dengannya.” (Riwayat Al-Bukhari)3) Bahawa Asma’ bint Abi Bakr (kakaknya) datang bertemu Nabi s.a.w. dalam keadaan pakaiannya nipis sehingga nampak kulit badannya, lalu Nabi s.a.w. pun berpaling daripadanya dan bersabda: “Wahai Asma’, seorang perempuan yang telah sampai haidh (baligh) tidak boleh dilihat (hendaklah bertutup) pada badannya melainkan ini dan ini” (sambil baginda menunjukkan ke arah wajah dan kedua pergelangan tangannya). (Riwayat Abu-Dawud) aku juz nak share je ngn korg je..
aku pown ta seperfect korg..
aku pown pnah gak wt silap..
aku wt entry nie juz untk mengingat un aku
n share ngn korg
tentang penting nye menutup aurat 
kte sme2 perbaiki ksalahan ea??
TAMAT
 

No comments:

Post a Comment

Jangan segan silu, silalah komen di ruangan ini..tq