ISLAM melarang umatnya memohon untuk mati..

assalamualaikum...
hri ni aku ade bende nak kongsi ngn korg sume..
slalu aku dgar..
law org ade masalah ke,,streess ke,,
msti dorg akn kte..
"btter aku mati je.." or
"bek aku mati.."
un??un??un??
korg sume pown msti pnah dga un??
kwn2 aku pown pnah ckap cm uh..
aku pown pnah gak la ckp cm uh..*memg ta dpat dinafikan la..
tp time btol2 stress thap gaban la..
ha,,brblek kt tjuk aku kli nie..
td aku nga bce metro online..
then aku pown bce2 la link2 kt c2..
jmpe link himpunan hadis..*hee..bek tak kau nie??
then aku jmpe link tajuk entry aku uh..
meh bace..

Rasulullah saw. Bersabda bermaksud: “Janganlah ada diantara kamu yang bercita-cita hendak mati. Sekiranya ia seorang yang baik mudah mudahan ia dapat menambahkan lagi kebaikan, dan sekiranya ia seorang yang jahat mudah mudahan ia dapat bertaubat kepada Allah.”

Riwayat Hadith Al-Bukhari dan Muslim

Huraian:

  • Haram hukumnya bagi seseorang muslim bercita cita dan berdoa untuk mati apabila hidup didalam kesengsaraan dan menderita.
  • Setiap mukmin yang panjang umurnya mempunyai banyak peluang untuk ia beramal ibadat kepada Allah sebagai bekalan di akhirat nanti.
  • Islam tidak membenarkan umatnya bercita cita untuk mati, tetapi menggalakkan umatnya supaya bercita cita untuk menambahkan ilmu pengetahuan demi kemajuan ummah.

2 comments:

  1. Sebb tu ade ustaz ena ckp, ingatkan mati adalah org yg cerdik, tetapi haram bg seseorg itu bercita2 mati...

    ReplyDelete

Jangan segan silu, silalah komen di ruangan ini..tq